Hoe voorkom je een schoorsteenbrand?

20 april 2018

Posted in Woning en Tuin

Jaarlijks zijn er zo’n tweeduizend schoorsteenbranden in Nederland. Hoe ontstaan deze schoorsteenbranden en wat kunnen we er aan doen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Het ontstaan van de brand

Een schoorsteenbrand ontstaat doordat er tijdens het stoken van de kachel onverbrande deeltjes vrijkomen en zich aan de binnenkant van het rookkanaal hechten. Deze onverbrande deeltjes stapelen op bij elke keer dat er in de kachel wordt gestookt, waardoor er een zeer brandbare laag ontstaat. Wanneer deze brandbare laag niet tijdig wordt verwijderd, kan er een schoorsteenbrand ontstaan.

Wat te doen tegen een schoorsteenbrand?

Om er voor te zorgen dat er geen dikke laag met onverbrande deeltjes in het rookkanaal ontstaat, is het verstandig om eens per jaar een schoorsteenveger langs te laten komen. Dit verkleint de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk. Zoek wel een schoorsteenveger die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Zo weet u zeker dat u een vakbekwame schoorsteenveger in handen hebt.

Daarnaast is het belangrijk om op een schone en veilige manier te stoken. Belangrijk hierbij is de kwaliteit van het hout. Kwalitatief hout is onder andere hout met een vochtpercentage van minder dan 20%. Wanneer het hout te nat is, zal er namelijk meer roet vrijkomen. Je kunt het hout het beste buiten laten drogen, zodat natuurlijke elementen zoals wind en zon goed bij het hout kunnen. Weet je niet wanneer hout een vochtpercentage heeft van minder dan 20%? Er zijn apparaatjes op de markt verkrijgbaar die het vochtpercentage kunnen meten. Wil je deze investering niet doen? Kijk dan naar de barst van het hout. Laat de barst los, dan is het hout hoogstwaarschijnlijk droog genoeg om te gebruiken. Koop jouw hout bij een gespecialiseerde houtleverancier, zodat je zeker weet dat de kwaliteit van het hout goed is.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie in de woning en voldoende trek in het rookkanaal. Beiden zorgen voor een goede verbranding.

Tot slot kunt u stoken op de omgekeerde methode, de Zwitserse stookmethode. Dit houdt in dat je onderop de grote houtblokken legt, gevolgd door wat kleinere blokjes. Dan komen de kleinste houtjes en als laatste de aanmaakblokjes. Deze stookmethode zorgt er voor dat er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Enkele minuten na het ontsteken van het hout, is er al geen rook meer zichtbaar. Daarnaast is er vanaf het begin sprake van een volledige verbranding, waardoor er minder brandbare deeltjes in het rookanaal blijven hangen.

Wat kan je het beste doen bij een schoorsteenbrand?

Wanneer je, ondanks bovengenoemde voorzorgsmaatregelen, toch last hebt van een schoorsteenbrand, dan raden we aan om direct de schoorsteenklep dicht te doen en het vuur te blussen met zand. Gebruik voor het blussen van het vuur geen water, omdat er dan explosiegevaar zal zijn.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn