Bescherm je deurcilinder

29 mei 2016

Posted in Woning en Tuin

Wanneer je thuis op de bank zit wil jij je natuurlijk veilig voelen. Soms hoor je verhalen van inbraken uit de buurt en slaan je gedachten toch op hol: zou bij jullie thuis ook ingebroken kunnen worden? In de meeste gevallen is het teleurstellende antwoord “ja”. In vrijwel elke woning kan namelijk worden ingebroken. Je kunt het inbrekers echter wel moeilijk maken om je huis binnen te komen. Laat geen ramen openstaan, zorg dat trappen en ladders veilig achter slot en grendel zitten en zorg voor een goede deurcilinder. De cilinder is het onderdeel van het slot dat door inbrekers het vaakst wordt aangepakt. Wanneer de deurcilinder eenmaal is verwijderd kan het hele slot zo van de deur worden gehaald. Het is dan dus een peulenschil om binnen te komen. Om de deurcilinder te verwijderen gebruiken inbrekers verschillende technieken:

  • Afbreken
  • Uitboren

Bij oude sloten is het soms mogelijk om de deurcilinder in zijn geheel af te breken. Wanneer de deurcilinder een beetje uitsteekt is het mogelijk om deze te grijpen met een tang en het slot vervolgens los te breken. Wanneer je de cilinder hebt verwijderd valt de deur vanzelf open, als inbreker hoef je dan eigenlijk helemaal niets meer te doen. Het afbreken van het slot kan alleen wanneer de cilinder een behoorlijk stuk uitsteekt uit de deur. De inbreker plaatst zijn gereedschap om de deurcilinder en met een paar korte rukken is de deur open. Soms heb je zelf helemaal niet in de gaten dat de deurcilinder in je slot erg kwetsbaar is. Dit komt met name door het beslag van het slot. Wanneer de cilinder beschermd is door een veiligheidsbeslag denken mensen vaak dat het slot relatief goed is. Vaak is het echter veel te eenvoudig om het beslag los te boren en vervolgens de deurcilinder alsnog los te trekken. Kijk dus niet alleen naar de kwaliteit van je slot, maar ook naar de kwaliteit van het beslag. Een tweede methode die veel wordt toegepast is het zogeheten kerntrekken. De inbreker draait een schroef in de cilinder en pakt deze vervolgens vast met een speciaal instrument. Met dit instrument is de cilinder met een aantal bewegingen los te trekken. Je kunt je slot beschermen tegen dit kerntrekken door de cilinder te verbergen achter een beschermplaatje. Wanneer je een beschermplaatje plaatst is het slot tevens beschermd tegen het afbreken van de deurcilinder. Kies altijd voor een goed slot en voor goed beslag, dan weet je zeker dat je veilig bent in je eigen huis.

Deurcilinder keurmerk

Om te bepalen wat de kwaliteit is van een slot gebruikt men het zogeheten SKG certificaat (Stichting Kwaliteit Gevelbouw). Dit certificaat wordt toegekend aan sloten die bewezen hebben dat ze inbraakwerend zijn en dat het slot voldoet aan Nederlandse kwaliteitsnormen van hang- en sluitwerk. Er zijn verschillende categorieën, die hier kort zullen worden besproken. Om te beginnen is er het 1 SKG ster certificaat. Dit  houdt in dat een slot standaard inbraakwerend is. Over het algemeen is het bij deze sloten lastig om het beslag los te halen, maar kan de deurcilinder nog wel worden afgebroken. Dit is afhankelijk van het gereedschap dat de inbreker tijdens zijn poging bij zich heeft. Een slot met 1 SKG ster is niet bestand tegen kerntrekken. Wanneer een crimineel de juiste attributen mee heeft kan dit slot dus gewoon opengemaakt worden. Een slot met 2 SKG sterren is al een stuk duurzamer. Deze sloten worden omschreven als “zwaar inbraakwerend”. Toch is het in de meeste gevallen nog steeds mogelijk om de deurcilinder los te maken omdat deze niet beveiligd zijn met een beschermplaatje. Dan zijn er nog de 3 SKG ster sloten. Veel beter kun je het niet hebben. Deze sloten worden getypeerd als “extra zwaar inbraakwerend” en het is een hele klus om deze sloten zonder sleutel open te krijgen. Een inbreker zal heel goed zijn best moeten doen wil hij deze sloten snel openen. Dankzij het beschermplaatje is het niet mogelijk om de deurcilinder uit de deur te trekken. Wanneer een crimineel dit toch probeert dan breekt de schroef. De inbreker moet zijn pogingen staken en jouw spullen zijn veilig. Bij http://www.deur-cilindersloten.nl/ vind je de beste sloten tegen de laagste prijzen. Je kunt kiezen welke beveiliging op de deur aanwezig moet zijn en aan welk SKG certificaat het slot moet voldoen. Woon je in een relatief veilige buurt, dan is misschien een 2 ster slot voldoende. Toch wordt altijd een goed 3 ster slot aanbevolen, waar je ook woont. Een inbraak is immers zo gebeurd!

Snel bestellen, veilig wonen

Het is gemakkelijk om te denken dat je niets kan gebeuren. Plotseling staat echter die inbreker in je huis en liggen al je waardevolle spullen voor het oprapen. Voorkomen is beter dan genezen en in de meeste gevallen kun je een crimineel afschrikken door een goed slot op de voordeur te plaatsen. In principe kan een slotenexpert overal binnenkomen, maar hoe beter het slot hoe meer tijd dit kost. In de meeste gevallen heeft een crimineel geen minuten de tijd, maar moet hij of zij met seconden werken. Om deze reden werkt een goed slot afschrikkend, men wil de vingers hier niet aan branden. Surf snel naar http://www.deur-cilindersloten.nl/ en bekijk het hele assortiment. Betalen is heel gemakkelijk, gewoon via iDEAL, en je hebt je bestelling binnen mum van tijd in huis. Bescherm jezelf en je gezin tegen ongure types met professionele sloten!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn