Alles over hypotheekrente

10 oktober 2016

Posted in Woning en Tuin

adviesnederland - hypotheekrenteBen je net afgestudeerd en wil je een huis gaan kopen? De kans is groot dat je dan geld moet lenen bij de bank. De bank verstrekt een lening, waarmee jij je droomhuis kunt kopen op het moment dat je zelf het geld niet hebt. Vervolgens moet je het geleende bedrag natuurlijk terugbetalen en dat kan op verschillende manieren. In de meeste gevallen betaal je voor een bepaalde periode een maandbedrag om de hypotheek af te losse. Tijdens deze periode betaal je ook hypotheekrente. De hypotheekrente bedraagt een percentage van het geleende bedrag en is in principe de winst voor de bank. Hoe hoger het geleende bedrag, hoe hoger de rente. Over de hypotheekrente moet je een aantal zaken  weten:

  • Vast of variabel
  • Lengte van de overeenkomst

Je kunt de hypotheekrente voor een langere termijn laten vastleggen. Je voorkomt hiermee dat je in de loop der jaren steeds meer gaat betalen voor je hypotheek. Wanneer het landelijke percentage stijgt, stijgt je hypotheek immers mee. Zo kan het zijn dat hoewel je schuld in principe afneemt, je maandlasten stijgen. Je gaat meer rente betalen over het resterende bedrag, waardoor je niet het idee hebt dat je aflossing zin heeft. Wanneer je de hypotheekrente laat vastleggen, voorkom je deze problemen. Voor de gehele (of een gedeelte van) de contractduur blijft je rentepercentage hetzelfde. Wanneer de rente stijgt is dit voordelig, wanneer de rente daalt is dit vervelend. Het is een verzekering voor de toekomst: met een vast percentage weet je zeker dat je maandlasten langzaam zullen dalen. De lengte van je overeenkomst is belangrijk bij het bepalen van dit percentage. De hypotheekrente wordt meer, naarmate je overeenkomst langer duurt. De kans is immers aanwezig dat in de 30 jaar dat jij aan het afbetalen bent, de rentes fors stijgen. Jij zit dan nog steeds op een laag tarief. Om dit enigszins te balanceren zijn de vaste rentes in de regel hoger dan de variabele rentes.

Voor- en nadelen van vaste hypotheekrente

Een vaste hypotheekrente klinkt misschien niet heel voordelig. Wanneer je de rente vastzet, dan kan het zo zijn dat je de volledige termijn te veel betaalt. Dit is natuurlijk een mogelijkheid, maar de kans is veel groter dat de rente stijgt. Je hebt dan je rente goedkoop laten vastleggen en betaalt de hele contractduur een relatief laag bedrag. Een belangrijk voordeel van een vaste rente is dat je maandlasten niet schommelen. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag over je lening. Dat is natuurlijk erg prettig en geeft een stukje zekerheid. Wanneer je moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen is het heel voordelig om te weten hoeveel je precies zult uitgeven. Met rentebedenktijd kun je bovendien eerst even kijken of het rentetarief bevalt, voordat je het definitief laat vastleggen. Per kalenderjaar mag je bij een vaste rente ongeveer 10% van het geleende bedrag boetevrij aflossen. In principe kun je de hypotheek dus voor tien jaar laten vastleggen en ieder jaar 10% aflossen. Je betaalt dan een decennium een vast tarief en bent daarna schuldenvrij. Bij een variabele rente mag je het volledige bedrag in één keer aflossen, maar zijn je maandlasten variabel.

Een betrouwbare adviseur

Wanneer je financiële zekerheid op het spel staat kun je geen risico nemen. Neem altijd contact op met een adviseur wanneer je van plan bent een lening af te sluiten. Wil je meer weten? Surf dan eens naar http://adviesnederland.nl/hypotheekrente/. Op deze website lees je alles wat je moeten weten over hypotheekrente. Ook krijg je direct advies over je persoonlijke situatie. Neem gelijk contact op!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn